“Diyanet işlerinin varlığı, laikliğe ters mi?”
“Diyanet işlerinin varlığı, laikliğe ters mi?” sorum üzerine, Ali Bardakoğlu “Devlet dinlere müdahale etmediği, imkan sağladığı sürece bu laikliğe aykırı değil. Avrupa’da da dinle devlet iç içe.” diye cevap verdi.
Diyanet Kaldırılırsa Ne Olur ?
“Peki din eğitimini, toplumu din konusunda aydınlatmayı kimlere bırakacağız?” diye soran Bardakoğlu şöyle devam etti: “Herkes kendi tezgahını açar. Bugün ‘dindar’ deyince aklımıza gelen görüntüler daha çok alan bulur. İyi ki devlet Osmanlı döneminde de Cumhuriyet döneminde de din eğitimini önemsedi.”
“Okullarda din eğitimi yok ki. Bu bir kültür dersidir.”
Eski Diyanet İşleri Başkanı, zorunlu din dersleri için, “Okullarda din eğitimi yok ki. Bu bir kültür dersidir.” dedi. Bardakoğlu, “Biz din eğitimini serbest piyasaya bıraksak, cemaatlere bıraksak emin olun liberaller daha fazla feryat edeceklerdir. Bunun sonucunu kestiremiyorlar.”diye konuştu.
Bardakoğlu, Başbakan’ın “Dindar bir nesil istiyoruz.” sözlerini son derece yerinde bulduğunu söyledi. Asıl sorunun dindarlıktan ne anladığımızda gizli olduğunu belirten Ali Bardakoğu, “Dindarlık deyince geniş bir dindarlık projesini anlamalıyız. Bunun içinde ahlak vardır, insan hakları vardır, kadın hakları, çevrecilik vardır, sosyal adalet vardır. Dindarlık herkesin mutlu olacağı bir kavram… Biz dini hep ‘öteki’nin meselesi olarak görüyoruz. Onun için medyada dindarlık eleştirisi çok rağbetli.” diye konuştu. Bardakoğlu, Türkiye’nin dindarlaştığı iddialarının da doğru olmadığını, Türkiye’nin sekülerleştiğini de söyledi.
Ali bardakoğlu, Türkiye’deli liberal-muhafazakar ittifakı için de ilginç açıklamalar yaptı: “Liberalizm sıkıntı içindeki insan için albenisi çok yüksek bir söylemdir. Mütedeyyin kesim liberal düşünceye rağbet etti. Bu geçirdiği sıkıntılı süreçle alakalıdır. Sıkıntıları özgürlükle aşacağıını düşündü. Ama 3-5 adım sonra yollarının ayrılacağı kesin. Çünkü din bizden bazı sınırlara uymamızı istiyor.”
Kaynak: Haberturk